A Binaurális ütemekre épülő meditációk enyhíthetik a stresszt, javítják a hangulatot – mondják a szakértők

Hivatalos TMI ProgramokMagyarországon jelenleg elérhető hivatalos TMI Programok:

– A Tudat Feltárása Workshop®

* A kínálat hamarosan tovább bővül

Nicoara Iván  – TMI Magyarország akkreditált oktatója

Következő TMI Programok


Mire számíthat


Mire számíthat vasárnap délután, amikor elköszönünk egymástól? Milyen változásokat fog tapasztalni?

Nem lehet általánosítani, mindenkire más hatással van ez a két nap, de azt elmondhatjuk, hogy Február 11-én hétfőn nem úgy megy munkába, mint eddig. Olyan érzések fognak önben kavarogni, melyekkel eddig lehet nem is találkozott. Csupa pozitív gondolatok lesznek ezek, és egyre inkább ezen érzéseknek a hatalmába szeretne kerülni, elmélyülni bennük. Arra fog vágyni, hogy ezeket a gondolatokat minél többször érezhesse, hiszen új energiákat adnak számára. Persze, csak ha hagyja. Ehhez a pozitív változáshoz mi csak az utat mutatjuk meg és az eszközt adjuk. A többi fontos összetevő már csak önön múlik.


A Binaurális ütemekre épülő meditációk enyhíthetik a stresszt, javítják a hangulatot – mondják a szakértők 

Jenniffer Weigel, a Chicago Sun Times híres újságírója és rádiós személyiség írt egy cikket, mely elmagyarázza a binaurális ütemek előnyeit (és egyre növekvő népszerűségét), és kifejezetten kiemeli ezek közül a  Hemi-Sync® audió-technológiát.

Lássuk hogy mit is írt a Chicago Sun Times cikke:

A meditáció megnyugtatja az elmét és enyhíti a stresszt. Sajnos a mai rohanó világunkban sokunk nem talál arra elegendő időt, hogy egy nyugodt környezetben le tudjanak ülni, el tudjanak csendesedni és  „belélegezzenek az orrukon keresztül, majd az elhasznált levegőt lassan kifújják a szájukon keresztül.”

De van egy olyan típusú meditáció, amely mind az egészségügyi-szakemberek, mind a wellness-szakemberek körében egyre népszerűbb kezd lenni.  Ezt úgy hívják, hogy binaurális ütem technológia, és ebben a stílusú meditációban nincs szükség csendre.

„A Binaurális, két olyan frekvenciát jelent, amit két fülünkön keresztül hallunk, mindkét oldalon egy különbözőt” – mondta Dr. Trupti Gokani, aki igazgatótanács által igazolt neurológus és a „Zira Mind and Body” klinika alapítója.

„Hogy működik? Úgy, hogy az agy mindkét oldalát stimulálja egy bizonyos hanggal és ütemmel. A frekvenciák közötti különbség egy képzeletbeli harmadik ütemet eredményez, amely az agyat théta tartományba viszi, ahol az nyugodt és koherens állapotba kerül”.

A legtöbb meditációhoz hasonlóan bárhol és bármikor használhatja a binaurális ütemeket. Vannak olyan alkalmazások és Youtube videók, amelyek csak erre a hangterápiára specializálódnak. De szüksége lesz egy fejhallgatóra, hogy a teljes hatását elérje, mondta Dr. Gokani, mert különben a hangok nem váltakoznak fülről fülre, ami a binaurális ütemek lényege. Az agy mindkét oldalának aktiválása segíthet fellazítani majd feloldani káros és egészségtelen hitrendszereinket és mintáinkat, mondta Dr. Gokani.

„Az agy egyik oldala dominánsabb lehet, mint a másik, így amikor az úgynevezett negatív gondolatmintáink mint például a „A világ ellenem van” megjelennek, azok általában a bal agyféltekét érintik, vagyis a logikusabb, analitikusabb, tényszerűbb oldalt. Amikor az agyféltekék jobban összehangolódnak, az megállíthatja a negatív gondolkodásmintát, ami egy nagyon hasznos dolog – mondta Gokani. „Stimulálnunk kell az agy jobb oldalát, ami a kreatív, spirituális és Teljes Énünkkel kapcsolatban lévő agyféltekünk, és ezek a binaurális módszerek elindíthatják ezt a folyamatot.”

Dr. Gokani elmondta, hogy az agyféltekék szinkronozálásának a folyamat még inkább harmonikusabbá teheti a fizikai testet. „Amikor az agyunk mindkét félteke szinkronba kerül, akkor a testünk jobban érzi magát. Ha az agynak olyan tünetei vannak, mint a szorongás, a félelem, a depresszió vagy a düh az azért lehet, mert a két agyféltekünk az inkoherens állapotban van, vagyis nem egy szinkronizált módban működnek. A migrénes pácienseimmel elkezdetem alkalmazni ezeket a különböző binaurális ritmusokat és ütemek és ezek közül kiemelném a Hemi-Sync®módszert.

A Hemi-Sync® egy olyan folyamat, mely binaurális ütemeket és verbális irányítást is alkalmaz, amit Robert Monroe alkotott és fejlesztette ki úgy, hogy évtizedekig vizsgálta és tanulmányozta a hang és hangminták hatásait az emberi tudatosság felett. Bár Robert Monroe 1995-ben meghalt, de kutatásai tovább folytatódnak a Virginia Monroe Intézetében és a már igazoltan hatásos Hemi-Sync® technológia az általuk biztosított tanfolyamokon és meditációkon keresztül segít az érdeklődőknek és résztvevőknek egy jobb élet elérésében.

„Ha valakit ráköt egy EEG-re miközben Hemi-Sync® segítségével meditál, akkor azt fogja látni, hogy van egy fizikai válasz az agyban, mivel a tudatosság az egy pontba sűrűsödik, mint egy lézersugár” – mondta Garrett Stevens a Hemi-Sync® elnőke. „Azok között, akik az évek során ellátogattak a Monroe Intézetbe, voltak buddhista szerzetesek is, és sokan azt mondták: „szeretném, ha erről korábban tudtam volna”, mert mély tudatállapotok eléréséért évekig ültünk és gyakoroltunk párnákon de itt nyolc perc alatt ezt bárki elérheti.

A Binaurális ütemek és a Hemi-Sync® meditációk hossza a néhány percestől az egy órásig változik, és vannak verbálisan vezérelt és nem vezéreltek is. A Hemi-Sync® oldalán kategóriára bontva kereshetőek ezek a meditációk (ide kattintva meg is tekintheti)

Bob Monroe több száz és több ezer kísérletet hajtott végre, mire sikerült ezeket a termékeket tökéletesíteni – mondta Stevens.

Ezen felül a Hemi-Sync® technológia szintén bizonyítottan segíti a poszttraumás stresszbetegségben szenvedőkön, mint például katonákon. 2017-ben készült egy olyan tanulmány, amelyet a Walter Reed Nemzeti Katonai Orvostudományi Központ finanszírozott, amely a poszttraumás stresszben szenvedő veteránok kezelésére összpontosított a Hemi-Sync® technológia segítségévél. A végeredmény szignifikáns pozitív lett mind a négy mért területen – mondta Stevens.

Patty Avalon, aki 2000 óta tanít a Monroe Intézetben, azt mondta, hogy a meditációk használatát követően növekedés észlelhető az intuíció és kreativitás terén is.

A bal agyfélteke és a jobb agyfélteke alapvetően nagyon különböző módon működik – mondta Avalon. „A Nyugati kultúrában nem használjuk a jobb agyféltekét a mindennapi életünkben, mert olyan modern és rohanó kórban élünk, melyben reggel hatkor felkeltünk és már megyünk is dolgozni, ami nagyon szűk és egyben limitált is. Tehát ha lehetőséged nyílik egy olyan technológia használatára, mely segít az agy mindkét oldalának egyidejűleg szinkronba kerülnie, akkor hozzáférhetsz a kreatívabb és intuitívabb Önmagadhoz.

A kreativitás és intuíció javítását a Monroe Intézet két napos „A tudat feltárása”workshopján is elérheted, melyről több információ itt található:

https://www.hemi-sync.hu/programok/