6 módszer a stressz kezelésére

Hivatalos TMI ProgramokMagyarországon jelenleg elérhető hivatalos TMI Programok:

– A Tudat Feltárása Workshop®

* A kínálat hamarosan tovább bővül

Nicoara Iván  – TMI Magyarország akkreditált oktatója

Következő TMI Programok


Mire számíthat


Mire számíthat vasárnap délután, amikor elköszönünk egymástól? Milyen változásokat fog tapasztalni?

Nem lehet általánosítani, mindenkire más hatással van ez a két nap, de azt elmondhatjuk, hogy Február 11-én hétfőn nem úgy megy munkába, mint eddig. Olyan érzések fognak önben kavarogni, melyekkel eddig lehet nem is találkozott. Csupa pozitív gondolatok lesznek ezek, és egyre inkább ezen érzéseknek a hatalmába szeretne kerülni, elmélyülni bennük. Arra fog vágyni, hogy ezeket a gondolatokat minél többször érezhesse, hiszen új energiákat adnak számára. Persze, csak ha hagyja. Ehhez a pozitív változáshoz mi csak az utat mutatjuk meg és az eszközt adjuk. A többi fontos összetevő már csak önön múlik.


6 módszer a stressz kezeléséreGondoltál már arra, hogy “Bárcsak úgy tölthetnék egy hetet, hogy ne legyek állandóan ilyen stresszes?”?

Lehetséges hogy talán tényleg stresszmentes életet élsz az idő nagy részében, és ha igen, akkor gratulálok! Azon szerencsés kevesek közé tartozol, akik megtalálták a módját annak, hogyan kezeljék a betegségek és a szorongás egyik vezető okát.

A valóság az, hogy időnként mindannyian átéljük a stressz valamilyen formáját, és gyakran nem is gondolunk bele, hogy valójában mi okozza. Szeretem azt mondani, hogy a stresszt jellemzően az okozza, hogy azt gondoljuk, valaminek valamilyen módon kell lennie, holott nem úgy van.

A test/elme egyensúlyhiánya is okozza. Az elme egy dolgot akar (gyakran pihenni), a test pedig mást (meg kell válaszolnia egy újabb e-mailt, vacsorát kell készítenie, be kell dobni egy adag szennyest, el kell vinni a gyerekeket egy másik sporttevékenységre, stb).

Vagy a test pihenni akar, az elme pedig száguldozik (miért nem válaszolt az SMS-emre, soha nem fogom befejezni azt a projektet csütörtökig, a házastársam az idegeimre megy, utálom a munkámat, és elpazarlom az életemet azzal, amit nem szeretek, stb.).

Amikor stresszelünk, az adrenalin, a kortizol és más stresszhormonok elárasztják a szervezetedet, megemelik a szívverésedet, megemelik a vérnyomásodat, károsítják az agyad memóriaközpontját, és általában véve pusztítást végeznek a szervezetedben. És ezt nem akarjuk!
A test értékes, és ez az első hely, ahol a stressz megnyilvánul. Amikor aggódunk dolgok miatt, energetikailag és fizikailag is mérgező környezetet teremtünk. És az igazság az, hogy a stressz nagy része egyszerűen csak érzékelés. Mi döntünk úgy, hogy egy helyzetet vagy az életünk körülményeit negatív szemszögből nézzük, ahelyett, hogy csak azt néznénk, ami az adott pillanatban van.

Nyilvánvaló, hogy vannak olyan dolgok, amelyeket nem tudunk befolyásolni, és amelyek stresszesek. A válás, a munkahely elvesztése, egy szerettünk halála, pénzügyi nehézségek, a gyerekeink, akik kis rémként viselkednek. Ezeket a dolgokat nem tudjuk irányítani. De ha mégis megtörténnek, van 6 nagyszerű módszer arra, hogy kezeljük a stresszt, amikor felbukkan, hogy a testünk ne lépjen harc vagy menekülés üzemmódba, és ne okozzon betegséget.

1. Mozogj, mozogj

Izzad ki és dolgozd le, avagy sportolj! Az egyik legjobb módja annak, hogy elégessük a stresszhormonokat, ha megmozgatjuk a testünket. Menj el futni, vegyél részt kickbox- vagy táncórán, biciklizz, vagy vegyél részt jógaórán. Valójában a jóga az egyik legjobb módja a stressz levezetésének, mert a mozgást és a légzést ötvözi, és így a testet-lelket újra egyensúlyba hozza. Még jobb, ha fogsz egy barátot, és elmész sétálni, ha a nagy intenzitású testmozgás nem a te világod. Ha mozgás közben beszélgetsz valakivel, akiben megbízol arról, hogy mi stresszel téged, az tökéletes recept a stressz csökkentésére.

2. Naplóírás

Ó, tudom, te nem vagy író. Jó hír, nem is kell annak lenned! Csak egy tollat és egy jegyzetfüzetet kell birtokolnod, és voilá… megvan a tökéletes eszköz a stresszkezeléshez! A naplóírás széles körben ismert, mint az egyik legjobb módszer arra, hogy segítsen az embereknek feldolgozni az érzelmeiket és kiadni azt, ami zavarja őket, különösen a dühöt és az aggodalmat. Ha stresszesnek érzed magad, nagyon ajánlom, hogy legalább napi 15 percet írj egy naplóba, hogy kiírd magadból az összes érzést, amit magadban hordozol.

3. Áztasd magad egy kád melegvízbe vagy pezsgőfürdőbe

Amikor stresszesek vagyunk, az izmaink megfeszülnek. Egy forró fürdő vagy jacuzzi remek módja annak, hogy oldjuk a feszültséget. Ha van otthon egy mély kádad, akkor a forró fürdődhoz tegyél 2 csésze Epson-sót (amely magnéziumot, a relaxációs ásványi anyagot tartalmazza) és néhány csepp illóolajat, például levendulát vagy eukaliptuszt. Fokozza a relaxációt, ha a háttérben nyugtató Hemi-Sync® zenét hallgatsz, hogy megnyugtassa elmédet és idegeidet.

4. Változtassd meg a saját történetedet

Amikor észreveszed, hogy stresszelsz, nézd meg, hogy meg tudod-e változtatni a történetedet. Például ha a pénz miatt stresszelsz és a történeted a következőképpen néz ki : “Nem keresek elég pénzt, és soha nem fogom azt kapni, amit érek”.

Ez egy elég negatív gondolkodás.

Ehelyett a gondolatot átterelhetnéd a következőre: “Megvan-e az, amire szükségem van?”. Valószínűleg a válasz igen lesz.

Aztán: “Tényleg biztos, hogy soha nem kapom meg azt a pénzt, amit érek?”. Valószínűleg a válasz az lesz, hogy “természetesen nem”.

Ezek a válaszok természetesen megnyugtathatnak, hogy nem is olyan drámai a helyzet mint amilyennek elsőre tűnt.

Kérdezd meg magadtól, hogy jól vagy-e most, ebben a pillanatban, és próbáld meg a perspektívaváltást, illetve igyekezz a jelenben maradni!

5. Húzz le valamit a teendők listájáról

A legtöbb stresszt az okozza, hogy túl sok dolog van a teendőink listáján, és nincs elég időnk, hogy mindet elvégezzük. Az igazság az, hogy a legtöbben több dologra mondunk igent, mint amennyi sávszélességgel rendelkezünk.

Ha úgy érzed, hogy túlterhelt vagy, akkor húzz le egyetlen egy dolgot a teendők listájáról. Lehet, hogy ez azt jelenti, hogy lemondod a hétvégi társadalmi programodat, vagy esetleg lemondasz egy estére a főzésről és helyette vacsorát rendelsz. Ettől még nem leszel rossz ember, hanem olyan ember leszel, akinek fontos az öngondoskodás.

6. Pihenjen többet

Aludj, aludj, és aludj még egy kicsit. Észrevetted már, hogy mennyivel nyűgösebb vagy, amikor fáradt vagy? Vagy hogy mennyivel jobban érzed magad, ha rendesen kialudtad magad?

Az aggodalom és a stressz megakadályozhatja, hogy pihentető és tisztességes éjszakai alvást, ami azt eredményezi, hogy ingerlékenyek leszünk, és másnap kevésbé tudjuk kezelni a dolgokat. Ha az elméd fáradt, a tested is az. Az alvás mindent megváltoztat a világon, amikor stresszesnek érezzük magunkat, így ilyenkor különösen figyeljünk oda arra, hogy megfelelően ki tudjuk pihenni és aludni magunkat.

A Hemi-Sync® nagy segítségedre lehet ebben a folyamatban, hiszen az alvást segítő kategóriában több olyan termék megtaláható, melyek segítenek nemcsak az elalvás folyamatában de abban is, hogy egy mélyebb és pihentőbb alvási állapotba kerülj, így segítenek egy konstruktív nap megvalósításában és segítenek egy jobb és szebb élet létrehozásában és megélésében.

Az alvászavarok felismeréséhez és megállításához szükséges mentális eszközöket a Monroe Intézet két napos „A tudat feltárása” workshopján is elérheted, melyről több információ itt található.